dimarts, 19 de gener del 2010

Estacions, Universitats, Vegueries i Aeroports.

Deixo l'escrit que el meu amic Carles Cabós ha publicat a Cornudellaweb. Força bó i força clar. Els politics van per una banda i la societat per un altra, i quan la realitat els demostra que estan equivocats els que erran no son ells, qui s'equivoca es la realitat.

Estacions, Universitats, Vegueries i Aeroports

A la resta del país, les estacions de l'AVE estan a les capitals, que acostumen a ser les ciutats més grans del territori, disposen de més serveis, mitjans de transport, millors comunicacions i en definitiva, és més fàcil d'arribar. Aquí, no. Tenim el privilegi de ser els únics ciutadans de Catalunya que per agafar l'AVE hem d'anar a una estació situada estratègicament al mig del no res. Una vegada aconseguit el gran despropòsit de situar l'estació de l'AVE a la quinta forca, resulta que tant els reusencs com els tarragonins ara diuen, amb molta cara dura, que volen que els construeixin un ramal de l'AVE cap els seus respectius municipis. Doncs vinga, no se'n parli més: Aixades, pics i pales per a tots els polítics responsables del desgavell i que comencin les obres ells mateixos.

Ja va passar amb la universitat. La universitat pública de les nostres contrades també és la única que no s'anomena com li pertocaria. A veure: Si la universitat de Lleida es diu Universitat de Lleida, la de Girona es diu Universitat de Girona, i la de Barcelona es diu Universitat de Barcelona... Perquè la de Tarragona no s'havia de dir Universitat de Tarragona? En el seu moment van tenir l'oportunitat de decidir, i entre els uns i els altres van adoptar el nom de Universitat Rovira i Virgili. Digne, insigne i il.lustre nom, però que geogràficament no indica res i fora d'aquí ningú no sap on para. Una facultat aquí i una allà; busos, cotxes i trens amunt i avall per anar d'un lloc a un altre i visca la sostenibilitat.

Toca el torn a les vegueries. Ja han començat les discussions de parvulari de si la vegueria s'ha de dir de Tarragona, del Camp de Tarragona o de Reus. Com sempre, als de Reus sembla que veure la paraula 'Tarragona' en qualsevol lloc els causa al.lèrgia, i faran tot el possible per tenir una vegueria pròpia, de la qual serien capital, això seria indiscutible, naturalment. Potser passarà com passa massa sovint. Per fer-los contents, des de Barcelona, ciutat on neva tant que ara volen organitzar uns Jocs d'hivern, s'adoptarà una altra d'aquelles decisions salomòniques i extranyes a que ens tenen acostumats, i els soferts vilatans de comarques haurem d'anar com a baldufes, a Reus per a algunes coses i a Tarragona per a unes altres. Es barallaven dos i va rebre el del mig.

Ah, i l'aeroport. Els de Tarragona volen que canviï el nom i es passi a dir aeroport de Reus - Tarragona. Ja n'hi ha prou, home! Que no tenen coses més importants de que ocupar-se, per exemple l'atur o els problemes d'aparcament...? Ni aeroport de Reus, ni de Reus-Tarragona, ni de Reus-Costa Daurada, ni de Reus-Plaça Prim. Per acabar amb aquesta polèmica d'una vegada per totes i per sempre, proposo que l'aeroport passi a anomenar-se oficialment "Aeroport de Cornudella - Montsant". L'aeroport de Cornudella - Montsant es va construir durant la guerra civil en els termes municipals de Reus i Constantí, perquè aquí no teníem cap explanada tan gran. I aquesta és, ras i curt, la història oficial de l'aeroport a partir d'ara mateix. Amb aquest nou nom afavorim el turisme d'interior, i a més l'aeroport està a un pas de la costa. I per si fos poc, no apareix el nom de Tarragona enlloc.
Cornudella de Montsant, 14 de gener de 2010