dilluns, 10 d’agost del 2009

Grip nova, grip A, grip del porc, en definitiva; Grip.

El meu pacient va venir l’altre dia, va entrar tot esverat preguntant per la grip que vindrà o que ja està, i això es el que li vaig explicar.

Que això es una grip, que no es més, febre, dolors per tot el cos, sense ganes de fer res, sol d’estar al llit o al sofà, que la clínica dura de tres a cinc dies i res més. Que la gent amb malalties de base –com poden ser els bronquitics crònics, els que pateixen insuficiència renal o hepàtica (no carbura molt el ronyó o el fetge), els HIV, els que pateixen malalties cròniques i fotudes-, son els que tenen risc de morir o de passar-ho malament.

Per què es dona tanta publicitat a la malaltia? Perquè la primera notícia que va aparèixer, dos-cents morts a Mèxic va alarmar a tothom, encara que després es va veure que no eren tants, per no dir que no eren més de dos o tres, sempre amb patologies anteriors. Aquest virus té d’especial que es una nova família del virus de la grip, però de moment no s’ha vist que sigui més letal que la resta de virus de la grip, no es sap si mutarà i serà més nociu, però la resta de virus de la grip coneguts des de fa anys no s’han tornat molt més agressius, així que en teoria no hi ha que patir per això.

Tema vacuna. No està feta, la que volen treure es vol saltar o s’ha saltat dues de les quatre fases que es necessita per aprovar un medicament. Normalment per treure un fàrmac es pot tardar de cinc a deu anys, per aquesta vacuna es vol fer amb mesos. La pregunta, cal tan temps per treure un fàrmac? O, surt aquest massa aviat? La OMS –Organització Mundial de la Salut-, no te gaire clar el tema vacuna, així que no crec que aquest any hi hagi la vacuna de la grip A, de la resta de grips ja està feta.

“Ve una gran pandèmia de grip”, això es el que sentim aquest any, però també es va sentir l’any passat, i fa dos, i tres, i quatre..., i al final res de res. També cada any te que haver-hi més al·lèrgies, més bronquitis... I uns anys si i altres no.

Per finalitzar, la mortalitat. El número de morts per la grip de tota la vida –de la que tenim vacuna-, es d’uns cent pacients al dia durant els mesos d’hivern, la d’aquesta grip es la de sis en dos mesos, tres al mes, fins ara, com es pot veure una mitja molt menor i sempre amb pacients que ja tenien malalties importants anteriors. Diuen que si s’ajunten els dos virus pot anar a pitjor, a Argentina –on es hivern-, el pic ha durat un mes, sense augment de la mortalitat habitual.